Værd at vide om jordvarme

Jordvarme udnytter solens varme i jorden og et anlæg kan producere omkring 4 gange så meget energi, som det forbruger.

Et slangesystem graves ned i jorden og skal ligge i græsplænen – det påvirker dog ikke have- og dyrelivet.

Slangen er fyldt med frostvæske, der opvarmes af jorden, indtil den når en temperatur på omkring 4-5 grader. Derefter løber frostvæsken ind i huset og passerer en varmepumpe. Her omdannes væske til damp, og den energi, der udvindes føres til en kondensator og kompressor i anlægget, der øger trykket og temperaturen, inden energien leveres i centralvarmeanlægget. Når frostvæsken har afgivet sin varme til systemet i varmepumpen, har den en temperatur på minus et par grader og løber tilbage til slangen ude i jorden. Her gentages processen.

Jordvarme er en miljørigtig løsning, selvom der bruges strøm til at køre selve anlægget – for hver 1 kilowatt elektricitet, du bruger, får du 4-5 kilowatt varme igen.

Egner dit hus sig til jordvarme?

Ønsker du at opvarme med jordvarme, skal dit hus være velisoleret, da det ellers bliver en fordyrende løsning – der bør være hulmursisolering og mindst 250 mm isolering i loftet.

Du skal også regne med at skulle bruge et jordareal på ca 3-4 m2 pr. m2 boligareal. Selve varmepumpen placeres i din bolig og fylder ikke mere end et stort køleskab – derfor vil den typisk være placeret i et bryggers eller en kælder.

Det koster ca. mellem 150.000 og 170.000 kr. at etablere et jordvarmeanlæg i et almindeligt parcelhus på 130 m2. Prisen afhænger naturligvis af, hvor stort dit hus er, hvor meget varme du har brug for, og hvordan forholdene på din grund er.

Endelig så skal du huske at melde jordvarmeanlægget til BBR.

Hør mere om de mange muligheder for at spare på varmeregningen.
Vi kigger også gerne forbi til et gratis konsulentbesøg.

Giv os et uforpligtende kald på Telefon: 50 77 79 99 

Bliv ringet op indenfor 24 timer